pátek 23. listopadu 2007

Mistrovství Evropy 2007 - Sabadell, Španělsko - 17.-18.11.2007

V komorní atmosféře se odehrálo 2.mistrovství Evropy v air-hockeyi. Stejně jako loni se uskutečnilo v Sabadellu (kousek od Barcelony) a zúčastnilo se jej pouhých 21 hráček a hráčů. Úroveň šampionátu alespoň částečně zachránila početná a kvalitní ruská výprava.


Domácí turnaj příliš nezvládli ani organizačně, ani účastnicky (celých 10 Španělů/Katalánců) a nakonec ani výsledkově. Favorizovaní Katalánci v soutěži družstev podlehli Rusům vysoko 1:5 (, kde bod znamená vyhranou sérii na tři vítězné zápasy). Hostitelé čest uhájili aspoň mezi jednotlivci - titul obhájil J-L Camacho.


Celkové pořadí

(statistiky možná časem dopočítám z nafocených zápisů, od pořadatelů se jich stejně jako loni zřejmě nedočkáme...)

Českou republiku nakonec zastupoval pouze Jakub Hasil - tedy já ;) Ve skupině jsem měl bilanci 3 výhry, 12 proher (...) a rozloučil jsem se již po prvním hracím dnu. V konečném pořadí z toho bylo 17.místo. Reputaci českého stolního hokeje jsem zachránil ve šprtci, v souběžně hraném Challengeru WTHA Tour (http://www.billiardhockey.com/) .


Důležité jsou ovšem výsledky jednání, které proběhlo z inciativy Českého svazu a RTHA po skončení ME. Domácí lídři se snažili stejně jako loni jednání bojkotovat, přesto se nakonec podařilo včlenit evropský air-hockey do WTHA (http://www.billiardhockey.com/) , resp. do air-hockeyové sekce této organizace. (Do čela sekce byl provizorně - do května 2008 - zvolen Mauro Sturlese.) Tím dostal evropský air-hockey konečně svou střešní organizaci a v budoucnu bude možné jasně stanovit pravidla pro organizaci turnajů apod. a především vytvořit podmínky pro rozvoj disciplíny.

Třetí mistrovství Evropy bude již pod hlavičkou WTHA a uskuteční se v Mostě v rámci mistrovství světa ve stolně-hokejovém víceboji (08.-11.05.2008 - http://www.multitable2008.com/ ). Air-hockeyové soutěže tohoto velkého multitable turnaje se budou evropských hráčům a družstvům započítávat jako 3.ME.
Při předpokládané účasti hráčů šprtce a táhlových hokejů i v air-hockeyových soutěžích by mělo již v příštím roce dojít k radikálnímu nárůstu účastníků evropského air-hockeyového šampionátu.

Pořadatelem pro rok 2009 je ruský Petrohrad, což zaručuje dobré podmínky pro turnaj (viz např. výsledky a foto z květnového Russia Open 2007, který proběhl pod hlavičkou WTHA - http://www.billiardhockey.com/ ).

Žádné komentáře: